Een auto (bij)spuiten is echt een vak apart

Bij de talloze schades die wij jaarlijks herstellen aan personenauto’s, bedrijfswagens en campers zorgen onze autospuiters voor de finishing touch. In onze moderne spuitcabines voorzien zij een voertuig, onderdeel van een voertuig of losse onderdelen van een glanzende laklaag. Een auto (bij)spuiten lijkt misschien simpel, maar het op de juiste kleur brengen en stapsgewijs opbouwen van de laklaag is echt precisiewerk…

Vakkundig precisiewerk

Kom je op onze spuitafdeling, dan waan je je als leek in een soort van laboratorium en operatiekamer. Het laboratorium is bij ons de afdeling waar de spuiter de fillers, primers, lak en blanke lak in gereedheid brengt om aan te brengen. Vanuit een aantal basiskleuren wordt de mengmachine door een computer aangestuurd. In de computer geeft de spuiter de kleurcode van het voertuig in. Na de mengprocedure gaat hij met de verfspuit de felverlichte, voorverwarmde en goed geventileerde spuitcabine in. Daar staat de afgeplakte auto, die van tevoren gladgeschuurd en stofvrij gemaakt is, te wachten op een nieuwe verflaag. De lak wordt in dunne lagen opgebouwd. Dat zorgt voor een optimale hechting aan de ondergrond en een mooi glanzend oppervlak, zonder lopers. Als onze spuiters klaar zijn met hun werk kun je jezelf spiegelen in de fonkelnieuwe en glimmende laklaag.

Goede voorbewerking

Het geheim van de smid (of in dit geval de autospuiter) zit hem niet zozeer in de uiteindelijke afwerking, maar veel meer in de voorbewerking. Daarmee bedoel ik het polijsten van de ondergrond, het opvullen van oppervlakkige krasjes of schuurplekken met een filler en het aanbrengen van een beschermde laag primer. Elke handeling dient met de grootste zorgvuldigheid en met het nodige geduld te worden uitgevoerd. Het aanbrengen van de uiteindelijke laklaag en afwerking met een toplaag van blanke lak is feitelijk de kers op de taart. De glanzend nieuwe laklaag verbergt feitelijk al het ambachtelijk vakwerk van onze schadespecialisten. Als wij ons schadewerk goed doen zie je er bij het naar buiten rijden helemaal niks meer van. De spuiters geven glans aan ons werk.

Lijdend voorwerp

Het opnieuw (bij)spuiten van een personenauto, bedrijfswagen of camper is niet alleen aan de orde als er schade is gereden. Vaak heeft de lak ook te lijden door zogenoemde verwering. Oftewel, de lak is onder invloed van felle zon, hoge of juist extreem lage temperaturen, strooizout of zilte zeelucht zijn oorspronkelijke kleur en glans grotendeels verloren. Ook in dat soort gevallen zorgen onze autospuiters in Tholen en Ossendrecht ervoor dat uw auto er weer als nieuw uitziet als zij hem onder handen hebben genomen.

Terug naar kennisbank