Autoschade Buijs geeft advies over schadeafhandeling

Dat je bij Autoschade Buijs in Tholen aan het juiste adres bent voor het vakkundig laten repareren van autoschades is bij de meeste mensen in de regio West-Brabant en in de gemeente Tholen wel bekend. Maar wist u dat wij u ook een vakkundig en onafhankelijk advies kunnen geven over de financiële en administratieve afhandeling van autoschades? In dit artikel leggen wij graag uit waarom het zeker niet altijd het beste is om uw autoverzekering in te schakelen.

WA- of allrisk autoverzekering
Als er schade aan uw auto ontstaat is het sowieso een kwestie van aansprakelijkheid. Dus wie heeft er schuld aan het ontstaan van de schade? Deze vraag is natuurlijk vooral relevant als er meerdere partijen bij een aanrijding betrokken zijn. Naast het vraagstuk over aansprakelijkheid is het als autobezitter ook goed om te weten hoe u verzekerd bent. Daarbij is er een onderscheid tussen automobilisten met een WA-verzekering en automobilisten met een allriskverzekering. Een WA-verzekering dekt alleen de schade aan derden waarvoor u als verzekerde partij wettelijk aansprakelijk bent, terwijl een allriskverzekering ook de schade vergoedt die u als wettelijk aansprakelijke verzekerde zelf aan uw auto hebt.

Waarde van uw auto is bepalend
Mensen met een wat oudere auto met een betrekkelijk lage dagwaarde kiezen veelal voor een WA-verzekering. Degenen met een nieuwere auto uit een hoger prijsklasse dekken zich meestal met een duurdere allriskverzekering in tegen de gevolgen van schade die door eigen schuld aan hun auto is ontstaan. Er zit een behoorlijk verschil in de verzekeringspremie tussen WA- en allriskverzekeringen. Uw verzekeringsagent kan u zo voorrekenen welke autoverzekering in uw situatie het meest aantrekkelijk is. Dat is een optelsom van de waarde van uw auto, het financieel risico dat u bij autoschade loopt, afgezet tegen de verzekeringskosten en het eigen risico (de no-claim).

Premiekorting door schadevrije jaren
Met het benoemen van het aspect ‘eigen risico’ komen we op het punt waar bij met name lichtere schadegevallen en schades aan oudere auto’s met een beperkte dagwaarde altijd een afweging moet worden gemaakt tussen het wel of niet claimen bij de autoverzekering. Iedereen met een autoverzekering bouwt namelijk op basis van schadevrije jaren een steeds verder oplopende premiekorting (maluskorting) op. Elke keer als u als wettelijk aansprakelijke automobilist een beroep doet op uw autoverzekering zakt u direct terug in het aantal schadevrije jaren en wordt dus ook de premie direct aanmerkelijk duurder. Daarnaast heeft u – net als bij een ziektekostenverzekering – altijd een gedeelte eigen risico. De hoogte van het bedrag dat u zelf moet betalen is per verzekeringsmaatschappij verschillend en is terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Afweging wel of niet claimen bij autoverzekering
Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar in de praktijk komt het erop neer dat wij samen met u kijken hoe groot de schade aan uw auto is en wat de reparatie gaat kosten. Vervolgens is het met uw polisvoorwaarden bij de hand een simpele rekensom of het wel of niet verstandig is om de schade bij uw autoverzekering te melden. Als u een schadebedrag krijgt uitgekeerd dat u binnen de kortste keren weer dubbel en dwars terug moet betalen aan een hogere verzekeringspremie, is dat natuurlijk weinig aantrekkelijk. In dat geval kunt u het schadebedrag beter buiten uw verzekering om direct met ons afrekenen.

Wij helpen u graag bij een soepele schadeafhandeling
Bij Autoschade Buijs hebben wij een goede relatie met de meest bekende autoverzekeraars en door de jaren heen hebben wij veel expertise opgebouwd over wat voor schades wel en wat voor schades niet interessant zijn om via de autoverzekering te laten lopen. U en uw verzekeringsmaatschappij blijven in dit opzicht uiteraard te allen tijden verantwoordelijk voor het maken van de juiste keuze en voor een deskundige taxatie van het schadebedrag. Het enige dat wij als FOCWA-erkend autoschadebedrijf kunnen doen is u hierbij adviseren en er voor zorgen dat uw auto weer zo snel mogelijk netjes gerepareerd is. Neem bij autoschade daarom zeker contact met ons op!

Terug naar kennisbank